Ethiek

Op deze foto staan ongeveer 90 bijenkasten. Is dit intensieve veeteelt of een imker die goed bezig is? Wat betekent dit voor het biotoop van de wilde bestuivende insecten?

Al heel veel jaren verbaas ik mezelf over de rol die wetenschap inneemt in onze maatschappij. Zo wordt er nog met 100% zekerheid beweerd dat iets onomstotelijk vast staat en vijf jaar later blijkt het toch weer anders in elkaar te zitten. Ook wetenschappers blijken niet vies te zijn van het uitventen van hun ego. Wat ze daarmee ook weer gewoon mensen maakt.

Het aardige is dat ik bij mezelf merk dat ik mede hierdoor sterk ben gaan vertrouwen op mijn intuïtie. Waarmee ik ook weer moeiteloos in een vooringenomen plaatje pas.
En zo heeft ieder mens wel een eigen eigenaardigheid.

De laatste tijd geven we (Dinja en ik) vanuit  steeds vaker een interactieve lezing met het thema ethiek.
Bij het imkeren hebben we het over toegepaste ethiek omdat het bijenvolk afhankelijk is van de overtuigingen van de imker. Het gedomesticeerde dier heeft net als de koeien, schapen, varkens, kippen en kanariepietjes, simpelweg geen keus.

In deze lezing richten we onze aandacht op weterschap/kennis, moraal/sociaal maatschappelijke overtuiging en je eigen gevoel/intuïtie. Kortom de 3 peilers van ethiek.
Door de feitelijke kennis toe te voegen, gaat de ethische overtuiging bewegen.
Door 200 jaar terug te kijken, wordt het duidelijk hoe de moraal aan verandering onderhevig is en hoe vatbaar we zijn voor de maatschappelijke moraal van goed en fout.
Door eerlijk en vanuit overgave te leren luisteren naar onszelf en open te staan voor de mening van een ander wordt jouw intuïtie zuiver.

Zet 100 imkers in een ruimte en er zijn 150 methoden die de enige juiste zijn… Het zal in ieder vakgebied wel zo werken.

En toch, Aristoteles pakte het 2500 geleden al zo mooi…
“If one way be better than another, that you may be sure is nature’s way.”
En dat voor een wetenschapper…