Wat is leuker dan te leren van bevlogen docenten?

Deze basiscursus bijenhouden is aangepast aan vraagstukken van deze tijd; we leren je honingbijen te houden met aandacht voor de volledige leefomgeving en ál haar spelers. En omdat we persoonlijke aandacht belangrijk vinden, werken we met kleine groepjes. 

De imkerlessen worden verzorgd door NBV-docente Dinja de Groot. Aanvullend neemt ervaren tuinbaas Richard Zweekhorst je mee in de groene leefomgeving (het biotoop).
Samen tonen zij je de wereld van de bijen, leren ze je begrijpen hoe een bijenvolk (de imme) werkt om je vervolgens te leren kijken door hún ogen naar het landschap en het belang van biodiversiteit.
Deze cursus tot erfgoedimker leidt je dus niet alleen op tot imker, maar neemt je aanvullend mee in onze gezamenlijke leefomgeving. De cursus maakt inzichtelijk hoe natuur laat zien wat haar veerkracht is, hoe we als mensen met haar mee kunnen werken en binnen welke ethische afwegingskaders we ons begeven.

Wat kan je verwachten:

  • 10 theorielessen bijenhouden
  • 10 á 11 praktijklessen bijenhouden
  • 6 theorie-/praktijklessen Groene Leefomgeving (toegespitst op Groen Erfgoed) waarna je waarschijnlijk nooit meer hetzelfde naar je omgeving zal kijken.
  • Examen en diplomering conform NBV-norm

In onze praktijklessen werken we met volken in Dadantkasten en in Spaarkasten; zo leer je zelf te kiezen welke wijze van bijenhouden bij jou past! 

De lessen vinden plaats op zondagen in (de omgeving van) Maarn[1]. Voor de praktijklessen vragen we enige flexibiliteit in verband met afhankelijkheid van onder andere weersomstandigheden en het ‘wispelturige karakter’ van de imme.
Na een geslaagde afronding van de cursus ben je in staat zelfstandig honingbijen te houden met respect voor de natuur, inclusief aandacht voor overige wilde bestuivende insecten. 
In het opvolgende jaar krijg je in de opstart van het nieuwe bijenjaar nog een stukje ondersteuning. 

Omdat we in kleine groepjes werken is het -indien de omgeving geschikt is- mogelijk om deze opleiding incompany of gewoon bij jou thuis te geven.
Een opleiding mag leuk zijn, dus in je eigen omgeving leren imkeren met kennissen, familie of collega’s juichen wij toe. 
Benader ons via de mail voor een maatwerkvoorstel.

Lees hier wat cursisten over de cursus schrijven!


Cursuskosten € 795,=

(Inclusief BTW, inclusief syllabus, exclusief imkermateriaal)

[1] Maarn is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer.