Jaarcursus Natuurinclusief Imkeren

Iets meer dan een jaar geleden was ik bij de Groenrijk in 's-Hertogenbosch en in zo'n mand bij de kassa lagen allemaal zakjes met zadenmengsels voor bloemen waar insecten zo van houden. Meer achteloos dan doelmatig mikte ik een paar zakjes in m'n mandje om ze vervolgens vrij willekeurig uit te strooien in de tuin. Gevolg: heel veel bloemen en planten én een heel zonnig seizoen lang zoemende en zwevende vlindertjes, vliegjes, kleine wespjes en andere insecten. Wat heb ik genóten van al het leven in onze stadstuin! Van alle beestjes trokken de bijen de meeste aandacht. Zo rustig en bedachtzaam, maar ook zo duidelijk afgaand op hun doel: stuifmeel. Ik had weleens gedacht aan imkeren, echter, ik heb helemaal geen kennis van de natuur, van bloemen, bomen en struiken. In mijn eigen (stadse) omgeving kan ik het Bossche Broek aanwijzen als natuurgebied, maar daar houdt de kennis dan ook wel op. Een korte zoektocht op het wereldwijde web bracht de oplossing, namelijk een cursus natuurinclusief imkeren, waarin Richard Zweekhorst en Dinja de Groot, eigenaren van Erfgoedimker, je meenemen in de wereld van de bijen én hun optimale leefomgeving: Twee vliegen in één klap! Tot nu toe heeft de jaarronde cursus mij veel gebracht. Uiteraard heel veel feitenkennis (er leven 360 bijensoorten in Nederland en 107 hiervan komen af op de paardenbloem, bijen kunnen vliegen met een snelheid van zo’n 30 km per uur, een bij leeft vaak maar zes weken en de door de koningin bevruchte eitjes in de kasten worden werksterbijen, terwijl de niet-bevruchte eitjes darren worden, die dus identiek zijn aan hun koningin). Even interessant is de manier waarop een bijenvolk samenwerkt: als je drie mensen ziet proberen om met elkaar een tent op te zetten, rijst de verbazing over hoe een volk van 40.000 bijen het toch voor elkaar krijgt om zichzelf in leven te houden. Echter, wat het meeste verrijkt, is dat je met andere ogen naar je eigen omgeving leert kijken – en jezelf steeds weer verwondert. Het onkruid langs de snelwegen is geen onkruid meer, maar raapzaad of herik en dat is heel voedzaam voor bijen en andere insecten. De lente begint uiteraard als de temperatuur omhoog gaat, maar vooral zodra de kersenbomen gaan bloeien. Ook voor dat knijpflesje met 350 gram honing in je keukenkastje hebben de bijen een kilogram (!) nectar gehaald. En dan nu wat uiteraard het meest fascinerende is: een bijenkoningin paart vliegend (!) met ongeveer twaalf (!) darren. De desbetreffende darren bekopen hun vrijpartij met de dood (!), want na ‘de daad’ breken hun penissen af (!) en blijven achter het lijfje van de koningin – iets met jezelf verwonderen en zo 😉.
Erfgoedimker combineert stevige theorielessen met het opdoen van veel praktijkervaring, waarin ook ethische dilemma’s niet worden geschuwd. Wat voor keuzes maak je bijvoorbeeld als je bijenvolken niet gezond of te klein zijn? Of als er een mijtenplaag in je kasten zit? Ben je als imker dan ‘heerser, hoeder, deelgenoot of deelnemer’? (Korevaar & Van der Scheer, 2014) Je leert dat je in deze keuzes gelukkig niet alleen staat en dat er altijd een andere imker in de buurt is om zijn of haar licht over jouw dilemma’s te laten schijnen.
Mocht je ook openstaan voor verwondering en voor het opnieuw ontdekken van je eigen leefomgeving, dan is een introductiedag of een basiscursus natuurinclusief imkeren bij Erfgoedimker zéér aan te raden. Of, stap gewoon op je fietsje naar de Groenrijk, want de mand met zadenmengselzakjes staat weer naast de kassa…geniet!
Joyce
Cursist 2022-2023

Introductiemiddag

Dankjewel voor alles. Grote kans dat ik (graag) meedoe komend seizoen. Vond het heel erg leuk!!
Ralph
Bedankt voor de middag en de foto's. We hebben echt genoten 😁
Bram en Maartje
Vanavond was ik bij m'n zussen op visite. Ze vonden het fantastisch en raakten ook enthousiast door mijn verhalen 😊🫶🐝En verbaasd dat ik juist rustig werd van de bijen 😊 ... Ben nog steeds aan het nagenieten en vind de bijenwereld spectaculair Ik sluit zeker niet uit dat ik ooit de cursus wil volgen. Ik ben je/jullie dankbaar dat gisteren mijn ogen en hart zijn geopend voor de bijenwereld 😍
nn
Meer testimonials zijn te vinden onder de jaarcijfers van 2022-2023